Muzikaal weekend

KGO - Koorgroep Oosterhout

Het Koorgroep Oosterhout.

Drie kwalitatief hoogstaande concerten

Soms zit het mee, soms zit het tegen! Dit weekend zat het behoorlijk mee! Een muzikaal kwalitatief hoogstaand weekend en ook nog eens heel divers. Dus niemand hoefde elkaar voor de voeten te lopen. Van Gregoriaans over Fauré naar Songs with a Sparkling Twist. Zet gedreven professionele musici voor een selecte groep gemotiveerde amateurs en je hebt een fantastisch resultaat. Drie koren. Twee ervan zongen uit volle borst in de Sint-Jan. Een groep trok tot tweemaal toe een goed gevulde Bussel. En dan hebben we het nog niet eens over het concert van het Oosterhouts Symphonie Orkest. Een verslag daarvan is elders te vinden.

Sfeervol Allerzielenconcert van KGO

De brandende kaarsen die de gestorvenen van het afgelopen jaar symboliseerden vormden net als de goed gevulde Sint-Jan de basis waarbinnen de Koorgroep Oosterhout zaterdagavond een muzikale avond rond het thema Allerzielen verzorgde. Het was klasse! Vanuit de nog jonge en krachtige dynamiek van het Thomasprogramma om de uitingen van religieus ervaren in een breder maatschappelijke, culturele en spirituele context te plaatsen bracht de KGO het bekende Requiem van Fauré ten gehore. Dirigent Rick Muselaers slaagde erin om passie en klanken aaneen te smeden tot ene hoogstaand muzikaal geheel waarbinnen Fauré's intentie van rust en vrede helemaal tot zijn recht kwam. Het was niet alleen het Requiem waar het publiek van genoot. Een harmonieus weergegeven Tantum Ergo; een prachtige vertolking van Totus Tuus, tot veler verrassing gezongen in het portaal achter in de kerk, met de rug naar het publiek en het stemgeluid naar de muur waardoor de ruimte zich ontpopte als harmoniserende klankkast. Er ontstond een geweldige dynamiek in zang, aanzwellend tot zeer luid en verstillend naar uiteerst en hoorbaar zacht. “Ik moest een traantje wegpinken,” sprak een toehoorder. De welluidende solo's van organist Jan Willems, de warme en stevige stem van bariton Raoul Steffani, Bianca Bongers die naast het begeleiden van het Requiem ook een eigen zeer oorspronkelijke compositie op haar cello speelde. De violiste Titia Bouman, harpiste Anja Jonker en de heldere sopraan Rianne Wilbers maakten met hun bijdragen de uitvoering van het Requiem tot een prachtig geheel. Jongen bevlogen mensen met hartstocht en muzikaal talent! Dat belooft wat voor de toekomst. Het was wel prettiger geweest als rekening was gehouden met de ‘zichtlijnen’. Het koor stond tamelijk ver achter het altaar, waardoor de ‘zichtafstand’ eigenlijk te groot was. Hoe dan ook streep aan de (noten)balk van de KGO!

Hans van der Prijt.

Bron: Weekblad Oosterhout 6 november 2013