Stemmige uitvoering Johannes Passion in Waalwijkse Sint-Jan

Koorgroep Oosterhout samen met Kamermoor Tourdion Waalwijk in de St. Janskert te Waalwijk.
foto: Amera Althuzius

Jan van Oudheusden woonde afgelopen weekend als liefhebber de Johannes Passion bij in Waalwijk. Vol enthousiasme schreef hij er een recensie over.

Zondagmiddag 13 april bood de Waalwijkse Sint-Janskerk een waardige ruimte voor een bijzondere uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Bijzonder, omdat het de eerste keer was dat dit oratorium uit 1724 – het oudere broertje van Bach′s veel bekendere Matthëus Passion – in Waalwijk werd opgevoerd. Bijzonder ook, omdat het een eenmalige zeer vruchtbare samenwerking betrof tussen twee in eigen woonplaats gerenommeerde klassieke zangkoren. Het Waalwijkse kamerkoor Tourdion liet zijn stemmen samenklinken met die van Koorgroep Oosterhout. De 27-jarige dirigent van beide koren, Rick Muselaers, was de verbindende schakel. Niet minder dan 58 koorleden vulden het podium. Het barokorkest Collegium Instrumentale Eindhoven zorgde voor professionele begeleiding. Zes solisten namen de aria′s voor hun rekening. Als muzikaal zijlichtje fungeerde een groepje van tien Waalwijkse en Oosterhoutse scholieren met een kleine inbreng.

De kerk was tot de laatste plaats gevuld. De 450 bezoekers werden niet teleurgesteld. De koorpartijen en de aria′s, welluidend vertolkt, werden verbonden door de recitatieven van de Australische tenor Scott Wellstead, in zijn rol van Evangelist. Met zijn heldere stem en duidelijke dictie leverde hij een belangrijke bijdrage aan het geheel. Naast hem imponeerde de bassen Kees van Hees (als en krachtige Jezus) en Frank Hermans (die de rollen van Petrus en Pilatus vertolkte). Erik Janse (tenor), Lieke Beirnaert (alt) en Kathelijn van Dongen (sopraan) completeerden het zestal solisten.

Het instuderen van het veeleisende repertoire had van de koorleden maandenlang geconcentreerd repeteren geëist. Deze inspanning leverde een stemmige en oorstrelende voorstelling op. Het beginkoor Herr, unser Herrscher kwam nog wat aarzelend over, maar latere koralen, zoals het prachtig a capella gezongen Durch dein Gefängnis of het mooie, etherische Ruht wohl, ihr heilige Gebeine oogstten alom bewondering. Het daverende, minutenlang applaus was een terechte beloning voor deze muzikale megaprestatie.

door Jan van Oudheusden

Bron: Weekblad Waalwijk/Drunen – donderdag 17 april 2014